Banding of Little Ravens Corvus mellori has been carried out on the Mount Mary
Plains, South Australia, as part of an Area Survey. Although the species 1s generally
nomadic, breeding pairs do not appear to wander great distances. Some locally-bred
birds either remain in, or return to, the region in which they were reared. Information Is
given on trapping procedures and the reaction of Little Ravens to sheep carcases used
for bait when there is abundant other food available nearby. Some aberrant individuals
with white feather-bases could possibly be mistaken for the Little Crow C. bennetti.
Yellow-plumed Honeyeaters Lichenostomus ornatus have been banded and retrapped
over a number of years in the Sutherlands and Bower districts 110 km N.E. of Adelaide,
as part of the Mount Mary Plains Survey in South Australia. Numbers of the species
present fluctuate seasonally more than is indicated by the very limited movements recorded
between banding stations. Results are presented on habitat preferences, relative abundance,
longevity and on variation in the weight of birds in the population studied. Changes
in the colours of soft parts and in the plumage from juveniles to the adults are described.
Chestnut Quail-thrushes Cinclosoma castanotum have been banded and retrapped
over a period of 16 years in the course of an Area Survey on the Mount Mary Plains,
110 km north-east of Adelaide, South Australia. Habitat degradation has caused a decline
in the numbers of the species. Results are presented showing some disparity in the
sexes of the sample studies, and provide information on longevity and average weights.
None of the quail-thrush species has been the subject of a published intensive study
involving the marking, or banding, of a sample of a population.
Brown Treecreepers have been banded and retrapped over a period ol fifteen years
as part of the Mount Mary Plains Survey in South Australia. Data were obtained on
longevity, weight differences between the sexes and fluctuations in local populations.
